Лед Диода – LED5 Ultra Bright F5 Red Color

LED Диода

ден

Достапност:

На залиха

Залиха во:
Главен магацин
✅ Продавница Ѓ. Петров
Шифра: 010266 Категорија

Опис

Светлечка диода, односно ЛЕД (од анг. light-emitting diode, LED) е електронски полуспроводнички елемент кој зрачи светло [7]. ЛЕД се користат како индикатори во технички апликации, но сe повеќе и како извор на светло. Користени се како практичен електронски елемент уште од 1962 година, кога првите LED светеа со црвено слабо светло, додека новите модерни верзии се достапни со видливи, ултравиолетови и инфрацрвени бранови должини како и силна светлина. Кога светлечката диода е вклучена, електроните се комбинираат на дупките каде нема електрони во елементот, и испуштаат енергија во вид на фотони. Светлечките диоди имаат голема предност пред другите светилки заради помалата потрошувачка, поголемиот работен век, помалата големина, побрзо вклучување и потешко кршење. Ваквите диоди што можат да осветлат соба се често скапи и бараат прецизна струја и систем за спречување на прегревање. LED се користат за сигнализирање кај возилата, билборди, семафори и екрани. Светлечките диоди овозможија видео дисплеи, сензори како и брза комуникација особено кај инфрацрвените LED кои се користат во многу далечински уреди за контролирање на телевизори, ДВД-изведувачи и детски играчки.

Избери Валута
MKD Македонски денар
EUR Евра