Реле – Rele JW2SN-DC24V 2X5A 250V

24V DC

160 ден

Достапност:

На залиха

Залиха во:
Главен магацин
✅ Продавница Ѓ. Петров
Шифра: 100416 Категорија

Опис

Релеј или реле[1] – направа која се користи за прекинување или воспоставување на струјното коло по пат на електромагнет кој ги затвора и отвора струјните контакти. Ваквуит вид на релеи се нарекува електромагнетен релеј. Во оваа врста постојат и електронски релеи (енг. solid state relay) кај кои префрлање на струјното коло вршат полуспроводничките елементи. Кај ваквиот тип релеи исто така е обезбедено физичко раздвојување на двата дела на колото, значи меѓу нив нема никаква електрична врска. Електромагнетните релеи користат механичко поместување на сидрото како би ја обезбедилe промената на положбата на колото (улога на прекинувач), а кај електронските релеи најчесто се користат фотоосетливи елементи, често ЛЕД како давач на сигнал во примарното коло, а фототранзисторот како примач на сигнал во секундарното коло.

Избери Валута
MKD Македонски денар
EUR Евра