Кондензатор 47/63PHT-CE 47uF 63V 105C FUJICON

Електролитски кондензатори

ден

Достапност:

Нема на залиха

Шифра: 005237 Категорија

Опис

Кондензатор — електротехнички елемент, кој може да ја сочува енергијата во облик на електрично поле. Најзначајната големина на кондензаторот е неговиот електричен капацитет. SI единицата за електричен капацитет е 1 F (фарад).

Во електрониката, кондензаторот е пасивен електронски елемент, па поради потребата за поголем капацитет и други работни својства се произведуваат технолошки различни видови кондензатори.

Постојат повеќе видови на кондензатори: повеќеслоен керамички, дисков керамички, повеќеслоен фолиски, цевчест керамички, полистиролски (осен и радијален), електролитски.

Избери Валута
MKD Македонски денар
EUR Евра